Verslag Programmeursoverleg #1: Cultuurtransitie, transport en impact

Verslag Programmeursoverleg #1: Cultuurtransitie, transport en impact

28.02.2025
#Verslag

Met glooiende mondjes konden wij jullie 20 februari verwelkomen bij ons tweede evenement van 2025! In een uitverkochte theaterfoyer van de Bibliotheek Rotterdam trapte Thys de avond af met een terug- en vooruitblik. Het verleden maakte een bijzondere verschijning— de demonstratie ‘Opstaan voor de nacht’ was namelijk precies 6 jaar geleden! 

Voor het starten van de drie break-out sessies is kort gesproken over toekomstperspectieven met alle aanwezigen. Onderwerpen als betaalbaarheid, de ticketbank, en contact tussen programmeurs en locaties kwamen langs.

Wij willen onze evenementen inrichten op dat waar de stad zich over bekommert; neem dus contact (hier) met ons op om jouw zorgen of zaligheid te bespreken!

Impact Meten i.s.m. Rotterdam Festivals

Vanaf 2025 kun je als culturele ondernemer in Rotterdam gebruikmaken van het Impact Dashboard van Rotterdam Festivals. Dit helpt je inzicht te krijgen in het effect van je evenement op bezoekers, de stad en financiers. 

Tijdens het programmeur overleg werd er uitgebreid gesproken over het meten van impact in de culturele sector. Er werden verschillende methoden en tools voor impactmeting toegelicht, waaronder het Impact Dashboard, ontwikkeld in samenwerking met Cigarbox. Het Impact Dashboard wordt kostenvrij beschikbaar gemaakt aan Rotterdamse ondernemers. Het dashboard biedt organisaties inzicht in hun publiek, waardering van evenementen en overkoepelende analyses; iedere organisatie krijgt een eigen omgeving waarin zij data kunnen verzamelen en analyseren.

Een tweede aspect van impactmeting dat werd besproken was het Culturele Doelgroepenmodel. Een belangrijk aspect van impactmeting is het vastleggen van de waarde die culturele activiteiten aan de samenleving toevoegen. Dit kan tijdens evenementen worden geëvalueerd via vragenlijsten, bijvoorbeeld met QR-codes. De verzamelde data is essentieel bij subsidieaanvragen bij de gemeente, waar de impact op specifieke doelgroepen moet worden onderbouwd.

Daarnaast werd benadrukt dat impactmetingen niet alleen als administratieve verplichting moeten worden gezien, maar ook als strategisch hulpmiddel om beleid en programmering te verbeteren.  Festivals en andere culturele evenementen die verdwijnen, missen de kans om hun impact te meten en te bewijzen.

Tot slot werd als advies meegegeven om onderzoek te doen naar onderwerpen waarmee echt verandering kan worden gebracht en om contact op te nemen met Rotterdam Festivals voor deelname aan het impact dashboard.

Cultuurtransitie i.s.m. Kwartiermaker Culturele Transitie Heleen Ririassa

Misschien heb je ooit een subsidie aangevraagd, misschien heb je die subsidie vervolgens gekregen—maar wie bepaalt dat nou eigenlijk? Waar subsidie wel of juist niet heen gaat?

Voorheen gaf de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur (RRKC) gevraagd en ongevraagd advies over de Cultuurplangelden – de meerjarige subsidieregeling – maar na ontstane spanningen heeft sinds 1 januari 2023 wethouder Said Kasmi de stekker uit de raad getrokken.  (Lees daarover hier meer details.)

In het kort ging de verdeling van het Cultuurplanbudget als volgt: Gemeente Rotterdam heeft jaarlijks een begroting van bijna 5 miljard euro, waarvan pak m’ beet 4,39% naar cultuur gaat (hoogste percentage van Nederland yallah!). Jaarlijks is er zo’n 81 miljoen beschikbaar voor de meerjarige subsidieregeling Cultuurplan. Zo’n 52% hiervan gaat naar Rotterdamse Culturele Basis (RCB). Ongeveer de helft van die 52% gaat echter naar stenen: vastgoed – en dus niet naar het programmeren van Cultuur.

Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen; de host van deze sessie, Heleen Ririassa, heeft als kwartiermaker Culturele transitie de opdracht na te denken over hoe de Rotterdamse culturele sector beter en toekomstbestendig kan/moet worden georganiseerd.

Dit is allerminst een makkelijke taak: er is veel consternatie over de verdeling van het Cultuurplanbudget 2025 – 2029. De mogelijke veranderingen die besproken worden zijn als volgt; er zouden budgetten kunnen komen voor nieuwe categorieen zoals: Domeinoverstijgend werken; The Culture; en Nachtcultuur.

Ook wordt de mogelijkheid besproken om de huisvesting van Rotterdamse cultuur anders te organiseren. Een nieuwe besproken optie is het onderbrengen van alle huisvestigingsctiviteiten bij één, nieuw op te richten bedrijf. Dit is naar voorbeeld van het Sportbedrijf dat een groot deel van alle Rotterdamse sportfaciliteiten beheerd. Voor de culturele sector zou een dergelijk bedrijf het Cultuurbedrijf kunnen heten. Door deze organisatie worden vastgoed en programmering uit elkaar gehaald. Met als positief effect dat het een stuk duidelijker wordt waar cultuurbudget nu eigenlijk aan wordt uitgegeven.

De grote vraag onder dit gesprek blijft: hoe haalbaar is deze transitie? Is er genoeg draagvlak voor? En valt dit te organiseren?

Rotterdams Nachtbusnet i.s.m. Hossen Tours

Al sinds 1974 was het Rotterdams nachtbusnet—beter bekend als de Bobbus—actief om Rotterdammers veilig thuis te krijgen. Sinds de coronacrisis van 2020 heeft de geliefde nachtbus ons echter verlaten, de RET kampt met personeelstekorten en daardoor rijdt de nachtbus al jaren niet. Maar, hier komt verandering in het aan de mannen van Hossen Tours ligt!

Zelf hebben Tom en Robin altijd met veel plezier gebruik gemaakt van de Bobbus, en ook alle narigheid van het gemis meegemaakt. Tijdens dit programmeursoverleg kwamen zij praten over de mogelijke herinvoer van het nachtnet, eventueel door een particuliere partij zoals zijzelf.

De grote vragen zijn waar en hoevaak die bus(sen) dan precies zouden moeten rijden—behouden tot het centrum? De omliggende gemeente meepakkend? Met CS als middelpunt? Een rondje zuid? Een rondje M4H? Met oog op de oude RET routes (bekijk ze hier) kon Hossen Tours een geschatte offerte laten zien, met een standaardtarief: misschien een bedrag rond de 8 euro?

Natuurlijk is er veel gepraat en gespeculeerd, maar een ding bleek zeker: Het nachtnet moet (en zal?) terug komen, om de nacht toegankelijker, veiliger en levendiger te maken! We zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden van de voortgang in de Bobbus revival.

Dan nog iets

Bedankt aan de bezoekers, Rotterdam Festivals, Heleen Ririassa en Hossen Tours voor jullie aanwezigheid en inzet! Ook grote dank aan Bibliotheek Rotterdam voor jullie immer warme gastvrijheid. 

Voor de lezer die er niet bij was: kom ook eens langs. Bij zijn is meemaken! Kijk in de agenda om te zien welke evenementen we nog organiseren in 2025. We hopen je te mogen ontvangen!

Gerelateerd